google-site-verification=N_Jjwvtz4Vtfovt8HTVTZL_acuDeykPzZKnuMG-YSiA
top of page
Yazarın fotoğrafıcihangir taştan

YÜZME HAVUZLARINDA ÖRNEK FİLTRASYON HESAPLAMASI


a) ÜSTTEN TAŞMA SİSTEMİNDE:

Denge tankından emilen sirkülasyon suyu, havuza basıldıkça, aynı miktarda su, havuzun tüm çevresi boyunca veya isteğe bağlı olarak kenar bordürünün bazı bölgelerinden taşacaktır. Taşan sular, üzerinde plastik ızgara bulunan kanallarda toplanır ve yine tabii akışla denge tankına döner . Bu şekilde su, devamlı sirküle eder.

b) HAVUZ YANDAN SAVAKLI OLURSA:

Taşan sular, ızgaralı kanal yerine havuzun tüm çevresinde, duvar üzerinde ve yürüme kodundan 15 ila 20 cm. aşağıda bulunan YANDAN SAVAK‘ ta toplanır ve yine tabii akışla denge tankına gider.

5.2 İkinci taşma sistemi ise : SKİMMER ( Satıh sıyırıcı ) ÜNİTELİ HAVUZLARDIR:

Bu tür sisteme sahip olan havuzlarda denge tankına ihtiyaç yoktur. Sistem kapalı devre çalışır. Havuzdaki suyun devretmesini sağlayan unsur ; havuzdaki su seviyesinin, skimmer yüzer klapesinin yatay ekseninden 10 – 15 mm daha yukarıda tutulması sağlanır.


Ulusal ve uluslararası yarışmaların yapıldığı bu havuzların ölçüleri standarttır, Uluslar arası Olimpik yüzme havuzu yapımı ile ilgili her türlü bilgi ve standartlar internetteki : FINA OFFICIAL WEBSITE –Rules & Regulations, adresinden bulunabilinir . Bu kuralların 2009 yılına kadar geçerli olacağı unutulmamalıdır. Dünya Uluslararası yarışmaların yapılabilmesi için 10 kulvarlı havuz olması istenmektedir. Bu durumda en geniş olimpik havuz ölçüleri 50 x 30 metre olmaktadır . Olimpik havuzların Derinliği 2 metreden az yapılmamalıdır.

Müsabaka için hazırlanmış 8 kulvarlı, açık olimpik yüzme havuzu : 50 x 25 metre,

3. 1. 2 YARI OLİMPİK HAVUZ

25 metre uzunluğunda çeşitli yüzme çalışmalarının yapıldığı, gençlerin eğitildiği yüzme havuzlarıdır. Çoğunlukla 25 x 12,5 veya 25 x 15 metre ölçülerinde inşa edilmektedir


Yarı olimpik, 4 kulvarlı açık bir yüzme havuzunun fotoğrafı Fotoğrafta ; yarışçı yüzücülerin atlama taşları , tabanında kulvar çizgileri ve üstten taşma kanal ızgaraları görünmektedir.

3. 1. 3 BEŞ YILDIZLI OTEL HAVUZLARI

Çeşitli şekil ve büyüklüklerde yapılabilir. Genellikle 135 – 140 cm. derinlikte yapılan bu havuzlar çok büyük ve yaygın olduklarında dip temizliği için uzaktan kumandalı veya otomatik vakum süpürgeleri kullanmak, saatlarca süren dip temizlik süresini kısaltır. Teleskopik saplı süpürge ile bir kişinin 100 m2 havuzu temizleme süresi bir sattir.

3. 1. 4 TOPLUM HAVUZU

Semt halkı ve büyük toplulukların istifadesi için yapılan havuzlardır, büyük semtlerde halkın ortak olarak kullandığı yüzme havuzlarıdır. Bu tür havuzlarda da tüm havuz suyunun sirkülasyon süresi 20 17 n = 4 saat olarak tercih edilmelidir.

3.2 BÜYÜK HACİMLİ VE YÜZÜCÜ SAYISI FAZLA OLAN , İYİ TEKNİK ÖZELLİKLERE SAHİP GENEL KULLANMA AMAÇLI YÜZME HAVUZLARININ ( n ) süresi = 5 saat olmalıdır. Bu amaca hizmet eden aşağıda sıralı havuzlardaki tüm su hacminin filtreleme devir-daim süresi, n = 5 saat olmalıdır. Bu tür havuzlar : – Tatil köyü havuzu,–

-Site havuzu, – 3 ve 4 yıldızlı otel havuzu, – Dairelerinde yaşayan, kalabalık apartmanların ortaklaşa kullandıkları yüzme havuzlardır .


YÜZÜCÜ SAYISI AZ OLUP, YETERLİ KALİTEDE SUYA SAHİP OLAN GENEL KULLANMA AMAÇLI YÜZME HAVUZLARININ ( n ) süresi = 6 saat Tüm su hacminin filtreleme devir süresi, n = 6 saat seçilebilir. Tesisat maliyeti ve işletme masrafları oldukça ekonomik olan ve ( 2.2 bölümde ) belirtilen tipte, fakat daha az yüzücü yükü olan, nispeten küçük tesislerin genel kullanım amaçlı küçük yüzme havuzlarıdır .


3.4 ÖZEL EV YÜZME HAVUZLARINDA : filtreleme sirkülasyon süresi, n = 7 – 8 saat. 3.5 ÇOCUK YÜZME HAVUZU : Filtreleme devr-i daim süresi…………… n = 2 saat. 3.6 TEDAVİ AMAÇLI SICAK MASAJ, TERAPİ (therapi) HAVUZU : Filtreleme süresi, ………………………… n = 1 saat 3.7 DEVAMLI SOĞUK SU BULUNDURAN ŞOK HAVUZU : (Sauna çıkışında kullanılan) Filtreleme süresi, ………………………….. n = 1 saat 3.8 AYAK YIKAMA HAVUZU : Filtreleme süresi, n=10 dakika , büyük hacimlilerde en çok n = 30 dakika olmalıdır.
3.9 DEĞİŞİK AMAÇLI HAVUZLAR : Filtreleme süresi n = 4 saat olan havuzlar:

—– Derin havuz, —– Sığ havuz, —– Kule Atlama havuzu, —– Dalga havuzu, —– Atraksiyon havuzu, —– Kaydırak havuzu, —– Tabanı hareketli havuz.


3.10 SÜS HAVUZLARI, MEYDAN HAVUZLARI VE SUN’Đ GÖLLERĐN FĐLTRELEME DEBĐLERĐ ĐÇĐN SĐRKÜLASYON SÜRELERĐ :

3.10.1 KÜÇÜK SÜS HAVUZLARI :

6 m3 ‘e kadar hacimli süs havuzlarının , su devr-i daim süresi: …n = 3 saat , 12 m3’e kadar hacimli süs havuzlarında : …………………………n = 4 saat olmalıdır.

3.10.2 BÜYÜK MEYDAN HAVUZLARI :

Çevresi az tozlu olan havuzlarda : …………………………………n = 10 saat; Çevresi tozlu olan meydan havuzlarının su devir süresi : ………..n = 8 saat,

3.10.3 SUN’Đ GÖLLER :

6000 m3 ‘e kadar hacimli göller için………………………………n = 12 saat, 6000 m3 ‘den büyük her 1000 m3 ilave için süre 2 saat uzatılır. Örnek olarak: 12000 m3’ hacimli sun’i gölün devr-i daim süresi; n = 24 saattir.

3.10.4 SÜS HAVUZU SUYUNUN TEMİZ OLMASI, YÜZME HAVUZUNUNKİ KADAR ÖNEMLİ VE GEREKLİDİR
Yukarıda bahsi geçen , yüzme veya başka amaçlı havuzlarda olduğu gibi, açık veya kapalı alanlarda yapılan fıskiye ve şelaleli süs havuzlarının datesisatı yapılırken , suyun yalnız görsel temizlik ve berraklığa sahip olması yeterli değildir

Süs ve meydan havuzlarının çevresindeki insanların sağlığının korunması önceliklidir. Şayet bu sular bakteri, virüs vs mikrop taşıyorsa; bunların , etrafa serpilen su tanecikleri veya su buharından insanlara bulaşması mümkündür. Çocukların el ve ayaklarını suya sokması da aynı sonucu doğurabilir. Bu nedenle bu tür havuzlarda da suyun filtre edilmesi, dezenfeksiyon ve yosun mücadelesinin , yüzme havuzu titizliğinde yapılması gerekir. Can emniyeti konularında alınan ve alınması gereken her türlü tedbir , yapılan proje ve/veya raporda açıkça ifade edilmeli ve dikkat çekici bir şekilde işaretlenmelidir. Durgun ve bilhassa ısınan su bulunan havuzlarda, hızlı bir şekilde koli basili ve hatta daha tehlikeli mikropların üreyeceği ve bunların solunumla insanlara geçerek zarar verebileceği unutulmamalıdır.


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANT HAVUZ

Comments


bottom of page
google-site-verification=N_Jjwvtz4Vtfovt8HTVTZL_acuDeykPzZKnuMG-YSiA